Viteza paginii si SEO – modul in care timpul de incarcare afecteaza interactiunea cu un site

Viteza paginii (page speed) este o valoare care masoara cat de repede se incarca o pagina. Mai multi factori influenteaza viteza de incarcare a unei pagini, cum ar fi timpul de raspuns al serverului, imaginile mari, reteaua de livrare a continutului (CDN) si JavaScript si acestea sunt doar cateva aspecte care afecteaza page speed-ul. Factorii care tin de utilizatori pot juca, de asemenea, un rol in timpul de incarcare a unei pagini. De exemplu, o conexiune la internet slaba sau anumite dispozitive mai putin performante.

De ce este importanta viteza paginii in SEO?

O viteza lenta de incarcare a paginii poate avea ramificatii negative atat pentru utilizatori, cat si pentru roboti, ambele afectand clasamentul si traficul care vine din cautarea organica. Paginile care se incarca foarte incet pot provoca un sentiment de frustrare pentru utilizatori si acestia vor parasi paginile, ceea ce va duce la rate mai mari de respingere si conversii mai mici.

Google intelege frustrarile utilizatorilor si este logic sa considere site-urile web rapide ca fiind mai utile pentru utilizatori decat site-urile web foarte lente. Asadar, atunci cand optezi pentru creare site web, asigura-te ca alegi o agentie de web design care se concentreaza pe realizarea de pagini cu incarcare rapida, cu design responsive si optimizare SEO.

Deoarece Google doreste sa ofere o experienta buna utilizatorilor (cautatori, potentiali vizitatori ai site-ului), motorul de cautare considera viteza ca fiind un factor in algoritmii de clasare.

Cat de importanta este viteza paginii pentru clasamente?

Cand vine vorba de algoritmi, nu toate semnalele sunt create in mod egal. Viteza paginii, de exemplu, este mai putin importanta decat relevanta continutului unei pagini. Daca ai continut de proasta calitate, dar ai cel mai rapid site, atunci acest lucru nu te va ajuta. Cu alte cuvinte, la ce este buna o pagina rapida daca nu contine ceea ce cauta utilizatorul?

Google incearca sa faca diferenta intre site-urile care sunt semnificativ lente si site-urile care se afla intr-un interval normal. Daca facem referire la paginile foarte, foarte lente, atunci cu sigurnata algoritmii ar putea actiona in ceea ce priveste modul in care le afiseaza in rezultatele cautarii. Daca site-ul se afla totusi intr-un interval rezonabil, cu un timp de incarcare de cateva secunde sau chiar o jumatate de minut, atunci nu va avea un efect direct asupra clasamentului.

Cum afecteaza viteza paginii robotii?

Desi, de obicei, tindem sa ne concentram asupra impactului pe care il are viteza lenta a paginii asupra vizitatorilor umani si asupra modului in care Google tine cont de acest lucru in algoritmul de clasare, mai exista cateva aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare. Viteza paginii afecteaza si robotii motorului de cautare.

La fel ca si vizitatorii umani, robotii fac solicitari pentru a vizualiza paginile tale. Acest proces este cunoscut sub numele de accesare cu crawlere si este un pas necesar daca doresti sa ai un continut care sa fie adaugat la indexul motorului de cautare, pentru a putea fi gasit si accesat de catre utilizatori. Dar motoarele de cautare au timp si resurse limitate. Nu pot accesa cu crawlere tot timpul miliarde de pagini de pe web. De aceea, acestea ofera fiecarui site un buget de accesare cu crawlere, care reprezinta timpul pe care il pot petrece cu site-ul tau intr-o anumita sesiune. De retinut faptul ca bugetul pentru accesarea cu crawlere nu este de obicei o problema pentru site-urile mai mici.

Deoarece exista o limita a timpului petrecut de Googlebot pe site-ul tau, timpul de incarcare a paginii iti poate afecta bugetul de accesare cu crawlere. Aceasta inseamna ca paginile noi nu pot fi descoperite, iar paginile existente nu pot fi actualizate suficient de frecvent pentru a tine pasul cu modificarile reale ale paginilor.