Pentru ca sunt tot mai multe persoane care se intreaba despre utilitatea diacriticelor in mediul online, iti oferim mai multe informatii in sensul acesta. Pot diacriticele sa influenteze rezultatele SEO? Vom afla impreuna raspunsul la aceasta intrebare.

Cele mai importante motive pentru a scrie cu diacritice

Exista mai multe motive pentru care sunt recomandate diacriticele. In primul rand, scriind cu diacritice nu exista loc de interpretare si cel care citeste va da un sens clar informatiei. Sunt multe cuvinte in limba romana care, fara diacritice, pot fi interpretate gresit. Spre exemplu, cuvantul „sarma” se poate referi la preparatul culinar, dar si la produsul metalic prezentat de cele mai multe ori sub forma unor rulouri din fir metalic. Desigur, cititorul isi poate da seama din context despre ce este vorba, dar poti sa nu lasi loc la interpretare.

Foarte multi specialisti din domeniu considera ca este neplacut ca in campaniile publicitare si in mailurile oficiale textul sa fie fara diacritice. Uneori, lipsa acestora poate afecta chiar si cel mai frumos design, pentru ca scrisul fara diacritice poate sa denote o lipsa de profesionalism. Mai multi specialisti considera ca scrisul fara diacritice arata ca si cand o persoana s-a grabit sa introduca textul.

SicMedia este o agentie SEO care atrage atentia asupra faptului ca inca din 2006 Google a inceput sa cunoasca diacriticele si sa le detecteze corespunzator. In cazul in care ai in titlul paginii anumite cuvinte cheie in care sunt folosite diacriticele, poti sa apari in cautari atat pentru expresii cu diacritice, cat si pentru expresii fara diacritice. Daca textele tale sunt fara diacritice, vei fi listat de cele mai multe ori doar pentru cautari fara diacritice sau la cautarile cu diacritice vei fi listat mai in spate.

Argumente contra scrisului cu diacritice
Foarte multi bloggeri si content writeri aleg sa scrie inca fara diacritice iar argumentele sunt urmatoarele:

Scrisul cu diacritice ia mai mult timp – deoarece tastaturile sunt standard, in limba engleza in majoritatea cazurilor, pentru a scrie cu diacritice trebuie sa identifici unde pe tastatura se afla caracterele de care ai nevoie. Acestea au de obicei cam aceeasi pozitie la fiecare tastatura cu mici diferente. Ulterior, va trebui sa te obisnuiesti sa pui diacriticele de pe tastatura, insa la inceput vei pierde mai mult timp cautandu-le. Acesta este un argument pentru care nu se scrie inca des cu diacritice.
Diferentele de trafic nu sunt foarte mari – pentru ca diferentele de trafic nu sunt foarte mari, exista inca persoane care aleg sa scrie fara diacritice. Ei bine, uneori aceste mici diferente de trafic se pot simti inclusiv in buzunarele celui care detine site-ul, insa alegerea apartine fiecarui brand si fiecarei publicatii online;
Diacriticele nu sunt vazute de toate fonturile – in cazul in care pe site sunt folosite fonturi speciale, este posibil ca diacriticele sa nu fie recunoscute, caz in care vor strica armonia site-ului pentru ca vei avea in cuvinte anumite caractere scrise mai mare sau mai mic. In acest caz poti alege sa schimbi fontul sau poti alege sa scrii fara diacritice, desi noi iti recomandam prima varianta.
Acestea sunt argumentele pro si contra scrisului cu diacritice. In functie de ceea ce conteaza pentru tine, vei alege cum sa scrii.