În acest articol, vreau să împărtășesc cu voi experiența mea în ceea ce privește promovarea afacerilor pe internet. Este foarte la modă să vezi reclame și cursuri care promit să te învețe cum să-ți faci singur marketingul online, dar realitatea este că această abordare poate fi foarte costisitoare și în mare parte neeficientă.

Da, este adevărat că poți să-ți faci singur promovarea pe internet, să plasezi un Boost Post, să faci o reclamă prin Adwords sau să colaborezi cu niște influenceri pentru a scrie despre produsele tale. Cu toate acestea, majoritatea celor care fac acest lucru sunt nevoiți să învețe din propriile greșeli. Poate că nu plătesc o agenție sau un consultant, dar totuși cheltuiesc bugetul de marketing fără să obțină clienți în schimb.

Este amuzant să văd cum unii încearcă să prostească publicul prin vânzarea unor cursuri online care pretind că îți învață marketingul pe internet și te îmbogățesc peste noapte, totuși acestea sunt doar metode de înșelăciune. Și nu mă refer doar la Kiwi Marketer, un curs lansat de o agenție care în trecut și-a găsit victime prin intermediul cursurilor de îmbogățire pe Amazon și care acum încearcă să prostească antreprenorii novici cu promisiuni de marketing ușor pe internet. În general, mă refer la toți aceia care, după un an sau doi de încercări nereușite de promovare pe internet, încearcă să vândă cursuri, seminarii și workshop-uri despre marketingul online, chiar dacă ei înșiși nu au avut succes notabil în acest domeniu.

Partea cea mai proastă este că acești oameni folosesc iluzia că marketingul online este simplu ca metodă de a atrage clienți. Da, este ușor să apeși un buton de sponsorizare și să plătești cu cardul, dar ce faci atunci când cheltui mii de lei în reclame și clienții nu apar? Continui să plătești fără a obține rezultate pozitive, te înscrii la cursuri online sau angajezi pe cineva care chiar știe ce face?

Am întâlnit un client care credea că promovarea pe internet este ușoară și voia doar să obțină cât mai multe vizualizări reale pentru un clip de pe Youtube. Acesta a încercat să-și promoveze clipul prin intermediul unui Boost Post pe Facebook, plătind aproximativ 2 lei pentru fiecare vizualizare, dar nu a obținut prea multă atenție din partea publicului. În schimb, noi am creat o campanie direct pe Youtube

Dar asta nu înseamnă că nu există și oameni care au reușit să își facă singuri marketingul online cu succes. Secretul lor? În primul rând, au înțeles că marketingul online nu este o soluție simplă și rapidă de a obține succesul. Este un proces care necesită multă muncă, studiu și răbdare.

Dacă vrei să îți faci singur marketingul online, trebuie să fii pregătit să investești timp și bani în proces. Poți începe cu platforme gratuite precum Facebook și Instagram, dar să știi că acestea nu sunt suficiente pentru a obține un succes consistent. Va trebui să îți faci un plan de marketing și să aloci un buget corespunzător pentru a ajunge la publicul țintă.

Un alt aspect important este să îți cunoști publicul țintă. Ce îi interesează? Ce probleme au și cum le poți oferi soluții? Trebuie să fii atent la nevoile lor și să îți adaptezi strategia de marketing în funcție de acestea.

De asemenea, este important să înveți să folosești corect instrumentele de marketing online. De exemplu, nu este suficient să plătești pentru un anunț și să aștepți ca clienții să vină. Trebuie să știi cum să ți-l targetezi astfel încât să ajungi la publicul potrivit. În plus, trebuie să ai grijă la felul în care prezinți produsul sau serviciul tău, să îl faci atractiv și să rezonezi cu publicul tău țintă.

Un alt aspect important este să urmărești constant performanța campaniilor tale de marketing online și să le ajustezi în consecință. Nu te aștepta să ai succes din prima încercare. Este important să experimentezi și să înveți din fiecare campanie.

În concluzie, se poate face marketing online cu succes și fără a apela la agenții sau consultanți, dar acest lucru necesită multă muncă, studiu și răbdare. Dacă ești pregătit să investești timp și bani în proces, să înveți și să experimentezi, poți obține rezultate bune. Dar dacă vrei să îți faci singur marketingul online doar pentru că crezi că este o soluție simplă și rapidă, s-ar putea să te trezești că ai cheltuit bani aiurea și că nu ai obținut niciun rezultat.

Open chat
Hello 👋
Cu ce te putem ajuta?