Ce este Internetul si cum a aparut?

De-a lungul ultimilor douazeci de ani, internetul s-a dezvoltat intr-un ritm rapid si datorita introducerii Wi-Fi, 3G, fibra optica si G.fast, multi dintre noi suntem intotdeauna conectati. Dar cum a inceput totul si cine a fost in spatele crearii internetului?

Ce este internetul?

Indiferent daca navigheaza pe retelele de socializare, fac cumparaturi online sau urmaresc emisiunile TV preferate, foarte multi oameni utilizeaza Internetul in fiecare zi – dar ce este internetul?

In termeni simpli, Internetul este un sistem de comunicare intre retelele de calculatoare, care permite transmiterea informatiilor (fie ca este vorba de text, imagini, sunet sau video) dintr-o locatie in alta. Internetul functioneaza predominant folosind o metoda numita comutare de pachete. Comutarea de pachete este o metoda de comunicare in care datele sunt defalcate in bucati mici la sursa, apoi reconstruite la destinatie. Prin impartirea unor cantitati mari de informatii in aceste „pachete”, retelele de calculatoare pot directiona aceste date pe internet in mod fiabil si rapid. Orice pachete pierdute pe parcurs pot fi retransmise fara a mai fi nevoie sa descarci din nou intregul fisier.

Cum a fost inventat internetul?

Internetul nu a fost literalmente inventat, ci a fost format folosind un punct culminant al diferitelor tipuri de tehnologie de comunicare computerizata, dezvoltate de mai multe grupuri stiintifice. In timp, diverse tipuri de internet au inceput sa se conecteze, formand Internetul pe care il cunoastem astazi.

ARPANET si TCP / IP

In vremurile in care calculatoarele ocupau o camera intreaga, oamenii de stiinta se uitau constant la noi modalitati de a le face sa proceseze mai multe informatii la viteze mai rapide. Aceasta dorinta de viteza si eficienta a determinat oamenii de stiinta sa dezvolte ARPANET, un sistem de comunicare pe calculator creat de Departamentul Apararii al SUA pentru cercetari guvernamentale. Primul transfer de date care demonstreaza o retea conectata pe patru cai a avut loc de la Universitatea Stanford, Universitatea California din Santa Barbara, UCLA si Universitatea din Utah.

In anii ’70, aceasta conexiune cu patru sensuri a fost prima conexiune la Internet din lume. Oamenii de stiinta din multe alte tari si-au dezvoltat propria conexiune in urmatorii ani, dar comunicarea dintre diferitele retele a fost dificila, deoarece fiecare conexiune a folosit propriul limbaj pentru a trimite si primi date.

In 1982, Vinton Cerf, manager al Agentiei de Proiecte pentru Cercetari Avansate pentru Aparare (DARPA), s-a alaturat echipei de cercetare a lui Bob Kahn si au lucrat impreuna la primele versiuni ale Protocolului de control al transmisiei (TCP) si al Protocolului Internet (IP). TCP / IP a devenit limbajul universal al internetului, permitand tuturor computerelor sa trimita si sa orienteze in mod fiabil informatiile care au fost transmise la destinatia sa.

Cum s-a inventat World Wide Web si e-mailul?

E-mailul a fost inventat in 1971 de Ray Tomlinson ca metoda de comunicare prin ARPANET. Cu toate acestea, abia la inceputul anilor ’90, e-mailul a inceput sa fie folosit de oamenii obisnuiti, devenind una dintre fortele motrice ale cresterii popularitatii Internetului.

Informaticianul britanic Tim Berners-Lee a fost creatorul unei alte inventii de importanta vitala – World Wide Web. A fost inventat in 1991, ca metoda de a impartasi mai usor cercetarea intre oamenii de stiinta CERN. Berners-Lee a inventat primul browser web, server si site web – ideea sa se bazeaza pe conceptul de incorporare a linkurilor catre alte pagini (hyperlinkuri) din HTML-ul paginii web. Protocolul sau de transfer de hipertext (HTTP) si adresa web (URL) sunt concepte inca utilizate astazi. Timp de mai multi ani, internetul a fost utilizat in principal de grupurile guvernamentale si de oamenii de stiinta, dar in 1995, accesul la internet comercial a inceput sa fie vandut consumatorilor.

Internet prin dial-up

Primul tip de internet disponibil pentru utilizare comerciala a fost dial-up. Internetul prin dial-up necesita o linie telefonica pentru a functiona, deci apelurile telefonice nu puteau fi efectuate folosind o linie fixa in timp ce Internetul era in functiune.

Viteza a fost o problema semnificativa la inceput. Pana in 1998, cea mai buna conexiune la care utilizatorii puteau spera era de 56Kbps. Aceasta viteza a conexiunii insemna ca descarcarea unui fisier poate deveni adesea un proces care necesita mult timp, iar streamingul de muzica sau video nu era viabil. In plus, primele modemuri nu erau prea ieftine, cel mai recent modem de 28,8Kbps de pe piata de atunci avand un pret de 2109 RON la inceputul anilor 90.