Designerii ne spun mereu „nu ar trebui sa faci asta, nu ar trebui sa faci aia”. Este ceea ce iubesc cel mai mult la oamenii creativi: dorinta lor de a-i ajuta pe altii si dorinta lor de a se perfectiona pentru totdeauna in meseria lor. Iata cinci combinatii de culori pe care ar trebui sa le reconsideri atunci cand te ocupi de webdesign.

1. Nu utiliza niciodata negru pur (#000000)

Monet nu a folosit niciodata negrul, asa ca acesta este motivul principal pentru care ar trebui evitat. Impresionistii au inteles ca umbrele constau din culoare si nu au fost interpretate ca fiind pur si simplu negre. „Negrul merge cu tot”, spun ei, dar ceea ce nu spun este ca 100% negru (sau negru pur) nu merge cu nimic.

Negrul este adesea prea coplesitor si, in realitate, oricum nimic nu este niciodata 100% negru. Nici parul vopsit, nici carbunele, nici televizorul inteligent, nici macar tabla veche de la scoala. Daca arunci o privire la cadre bine-cunoscute precum Bootstrap si Foundation, interfata de utilizare Photoshop, tastele de pe MacBook – acestea nu sunt negre pur. Foarte putine lucruri sunt si creierul nostru nu este atat de obisnuit sa le vada.

De-a lungul timpului, ne-am dat seama ca este mai bine sa adaugam o culoare subtila in negru si chiar si ceva de genul #111111 (gri cod) ar fi mult mai potrivit pentru ochi.

De ce este ceva ce nu am observat niciodata pana acum? Pentru ca vedem obiecte foarte intunecate si presupunem ca sunt negre, atunci cand, in realitate, vizualizam (dar nu interpretam) lucruri precum arta impresionista.

2. Rosul si verdele nu ar trebui sa fie vazute niciodata impreuna

Adevaratul motiv pentru care nu ar trebui sa le combini pe cele doua este din cauza deuteranopiei, o forma de daltonism care face dificila diferenta dintre cele doua culori. Dar exista un alt motiv, mai evident.

Combinatiile de rosu si verde sunt, de asemenea, in conflict cu notiunea ca rosu inseamna „nu” si verde inseamna „da”, asa cum au explicat stiinta comportamentala si diversi experti in experienta utilizatorului, asa ca folosim in mod obisnuit acele culori pentru butoane, mesaje de eroare, ajutoare de formulare, alerte si alte astfel de elemente.

3. Culori Neon

Culorile neon in designul site-urilor web sunt aversive si iritante, in ciuda faptului ca sunt culori frumoase, vibrante si atractive in arta si ilustratie. As recomanda sa se evite cu desavarsire utilizarea lor intr-o tema retro, de exemplu. Poate intr-o imagine de fundal care contribuie la emotia si starea de spirit a designului, dar ca elemente de interfata cu utilizatorul si text, aceste culori sunt obositoare.

4. Culori deschise pe fundal alb sau pe fundal cu detalii

Probabil cel mai evident defect de design legat de culoare, dar este si cel mai frecvent inalnit. Evita astfel de greseli pentru ca vei face continutul imposibil de citit. Folosind culori stralucitoare, risti sa provoci o migrena instantanee celor care intra pe site.

O firma de web design iti va explica toate aceste detalii si iti va recomanda culorile potrivite in functie de industria ta. Cu siguranta ai vazut site-uri care iti plac, insa nu intotdeauna acestea sunt potrivite cu ceea ce vinzi tu.